Zakendoen in Kazakhstan – zakenpartners en outsourcing

Voor meer info mail : frjacobs@telenet.be

Outsourcing en zakenpartners

Met onze outsourcingscan en zakenpartnerscan vindt u snel de juiste, buitenlandse zakenpartner. Dat kunnen agenten of distributeurs zijn, maar ook productiepartners of internationale organisaties. Buitenlandse bedrijven die zoeken naar een betrouwbare lokale partner in Kazachstan kunnen gebruik maken van de dienst International Company Profile (ICP) van CS Almaty. Het ICP is een samengesteld verslag van Kazachse bedrijven dat niet alleen commerciële achtergrondinformatie omvat over de betrouwbaarheid van een firma, maar ook een evaluatie van de firma en een aanbeveling met betrekking tot de geschiktheid van de buitenlandse firma als potentiële partner. Wij doen dit graag voor u met native speakers.

Intellectuele eigendom

Wanneer u zaken wilt doen in Kazachastan, moet u rekening houden met de Kazachse regels over intellectueel eigendom. Het is belangrijk om uw intellectueel eigendom goed te beschermen, ook wanneer u internationaal zakendoet. Door de bescherming mag een ander uw product of dienst niet zonder uw toestemming overnemen of namaken, verkopen of importeren. Nieuwe technieken beschermt u met een octrooi, voor de vormgeving geldt het modelrecht of auteursrecht. Voor uw naam gebruikt u het merkenrecht. De meeste van deze intellectueel eigendomsrechten gelden per land. Octrooi aanvragen kan direct bij het octrooibureau van het land. U kunt ook voor meerdere landen tegelijk octrooi aanvragen in één procedure.

Profiel Kazakhstan

Kazachstan, wat betreft oppervlakte 5 keer groter dan Frankrijk en met een bevolking van 16 miljoen inwoners, is op economisch vlak het belangrijkste land van Centraal-Azië en vertegenwoordigt 67% van het bbp van de regio.

Sinds zijn onafhankelijkheid in 1991 heeft het land een parlementaire staatsvorm met een Kamer met 107 volksvertegenwoordigers en een Senaat met 47 leden, die onder toezicht staan van de partij van de president, ‘het stralende vaderland'.

President Nazarbayev (laatste algemeen secretaris van de lokale communistische partij), voor de eerste keer verkozen in 1991 en herkozen in 1999 en 2007, heeft een sterk presidentieel regime geïnstalleerd.

Hij is in 2011 verkozen met 95,55% van de stemmen en uitgeroepen tot levenslange ‘leider van de natie'.

Het land is administratief onderverdeeld in veertien regio's, waaronder drie steden die een speciaal statuut hebben.

De economische groei van het land berust vooral op inkomsten uit de gas- en olie-industrie (35% van het bbp, 40% van de begrotingsinkomsten, 60% van de export).

Het land bezit 75% van de koolwaterstofreserves van de Kaspische Zee (3% van de wereldwijde oliereserves, 1,7% van de gasreserves) en zal in 2020 de zevende wereldproducent zijn.

De ontdekking op het Kashaganveld, in de Kaspische Zee, van één van de grootste koolwaterstofreserves die ter wereld bekend zijn, versterken de uitzonderlijke ontwikkelingsperspectieven.

Kazachstan heeft belangrijke reserves van grondstoffen voor de productie van bouwmaterialen, maar desondanks wordt op dit moment slechts de helft van de bestaande bronnen ontgonnen.

In Kazachstan worden bijna alle bouwmaterialen, eindproducten en halffabricaten, met uitzondering van glasplaten en sanitaire producten van aardewerk en halfporselein geproduceerd.

Bovendien bezit Kazachstan de op één na grootste reserves van uranium, waarvan het de hoofdproducent is.

Als belangrijkste economie van Centraal-Azië wil Kazachstan voordeel halen uit zijn centrale ligging tussen Europa, Rusland en China om zijn buitenlandse handel te ontwikkelen en een regionaal transitland te worden.

Om Rusland als partner kan men niet heen (gemeenschappelijke grens van 7500 km, 30% van de bevolking Russische minderheid), maar in tien jaar is China de tweede belangrijkste partner geworden: het handelsverkeer tussen beide landen werd in die periode zeventien zo groot.

Sinds 2011 onderhandelt Kazachstan met de Europese Unie over een versterkte Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst (PSO) voor de toekomst. Vandaag kan je zonder visum reizen als belg voor een verblijf van minder dan 15 kalenderdagen.

De gemeenschappelijke economische ruimte (GER) tussen de Russische Federatie, Kazachstan en Wit-Rusland is op 1 januari 2012 tot stand gekomen: een enorme markt van meer dan 165 miljoen consumenten, wetgeving die steeds meer op elkaar wordt afgestemd en vrije circulatie van kapitaal, goederen, diensten en arbeidskrachten.

 

Voor meer info mail : frjacobs@telenet.be

 

English
Term: